fallback

Изявени юристи коментират работата на парламента и политическата система

Диалогът и контактите между отделните партии е на ниско ниво

26.10.2014 | 09:37 Автор: Ирина Георгиева

Качеството на работа на парламента като институция се е влошило. Диалогът и контактите между отделните партии е на ниско ниво. Това са наблюденията на проф. Огнян Герджиков и Йордан Соколов, бивши председатели на НС, които въпреки различията си относно политическата система, са единодушни, че са наложителни промени, но за това е необходима прецизна преценка.

От позицията на опита бившите парламентаристи откриват много недостатъци в работата на редица парламенти. Много недомислени законодателни решения, редица лобистки закони – споделя с огорчение председателят на 39-тото НС проф. Огнян Герджиков. За него лобизмът трябва да бъде изваден на светло, така както се мисли относно сивата икономика. Юристът напомня за усилията на НДСВ да затвърди позицията на страната ни в Европа. 

"Спомням си голямата битка, която се водеше например за да можем да се преборим с нещо, което ЕС никак не искаше да го направи. Екипът на НДСВ съумя да се пребори банкнотите на еврото да фигурират на кирилица." - припомни проф.Герджиков.

Йордан Соколов също е запазил ярък спомен от периода като председател на парламента.

"Аз си спомням, когато взехме решението за НАТО, тогава едни депутат Илия Баташки развя черно знаме и ме принуди като председател да му наложи наказанието отстраняване от заседанието." - коментира Соколов.

Политическата система боксува и идеите за промяна трябва да бъдат внимателно премислени, става ясно от думите на изявените юристи.

"Едно от нещата, които трябва да се направят да се редуцира броя на народните представители. 240 за 7 милионна България ми се вижда малко излишен лукс при положение, че ние не сме богата държава. Аз съм противник на другата крайност да се редуцира до сто. Това е несериозно-истината е някъде по средата, примерно." - заяви проф.Герджиков.

Професор Герджиков със съжаление отбелязва, че ако сините са се включили в управлението през 2001 година, сега България щяла да има друг облик. Двамата определят като сериозен проблем купуването на гласове. Мажоритарният вот според професор Герджиков ще задълбочи този проблем. 

"При това издигане на личности, представите ли си какво купуване на гласове ще има, то ще бъде по-голямо отколкото е и сега." - отбеляза проф.Герджиков.

Йордан Соколов вижда и други проблеми при избора на личности. 

"Що се касае до мажоритарния вот, там трябва да се внимава, най-много със смесената система, защото и хората така са привърженици на мажоритарния вот, това може да стане най-несправедливия резултата, защото при мажоритарния вот се избира един от многото кандидати, това означава, че гласовете на всички останали се губят. Аз съм привърженик на задължителното гласуване, то ще реши много въпроси, то почти ще обезсмисли купуването на гласове." - заяви Соколов.

Йордан Соколов смята, че  коалицията между ляво и дясно и партии с различни програми е трудно постижима. По думите му коалиция ГЕРБ-БСП няма да бъде ефективна. 

"Това означава да се променя ли плоският данък, да не се решава въпросът за актуализацията, да не са засяга въпросът за Белене,  да не засята въпросът дори за Южен поток." - подчерта Соколов.

Дали законотворците ще се съобразят с мъдрите позиции на хората, преминали през политическите бури, тепърва ще видим. Задължително обаче депутатите трябва да вземат разумни решения по наболелите проблеми за страната като КТБ, бюджета, съдебната система, здравеопазването и пенсионното осигуряване.

Йордан Георгиев Соколов е български юрист, политик и държавник, министър на вътрешните работи, народен представител в 37, 38 и 39 НС. Председател на 38 НС. Той е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски". Съавтор е на монографиите „Адвокатска защита” и „Адвокатска защита в гражданския процес” и автор на редица статии на правна тематика.

Проф. Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, председател на 39 НС. Завършва в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк", а по-късно професор по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". 

 

fallback
Още от България
fallback