fallback

125% увеличение на учителските заплати, майчинството да е 780 лв.: Какво има в приетия бюджет

Между първо и второ четене ще предложим да бъдат увеличени разходите за персонал за НОИ, дадоха заявка от ГЕРБ-СДС

11.07.2023 | 18:35 Автор: Елеонора Танева

Повече пари за пенсии и здравеопазване приеха депутатите с бюджет за Държавно и обществено осигуряване, гласуван на първо четене. 780 лв. остава минималната работна заплата.

Във финансовата рамка е заложено увеличението на пенсиите от 1 юли тази година с 12%. Депутатите гласуваха с 19 млрд. повече да бъдат парите за пенсии. Майчинството за втората година става 780 лв. Увеличение е предвидено и за учителските заплати с до 125%. Мнозинството в парламента прие промените. 

"Заради кратките срокове това беше най-доброто което направихме", коментира депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев. 

От ГЕРБ-СДС също подкрепиха, но искат промени. 

"Между първо и второ четене ще предложим да бъдат увеличени разходите за персонал за НОИ. Като това се надяваме да догони инфлацията", заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева. 

От ДПС видяха стар проект на бюджета и гласуваха "въздържал се". 

"Бюджетът на ДОО е коригираният вариант на бюджета на служебния кабинет, но е внесен със спешен порядък от Николай Денков", мотивира се Севим Али от ДПС.

От БСП и "Възраждане" единствени не бяха съгласни с проектозакона. 

"Няма да подкрепим този бюджет, защото той не дава решения… няма визия.. няма политика", аргументира се депутатът от БСП Георги Гьоков.

"ПП-ДБ още по време на кампанията говореха за социална политика, къде е тая социална политика сега?", попита Георги Георгиев от "Възраждане".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback