Кой е председател и кой - посетител: Двете истини за казуса със Сметната палата

Горица Грънчарова-Кожарева с нападки към Цветан Цветков

11.07.2023 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Уволненият от 48-ия парламент председател на Сметната палата Цветан Цветков тази сутрин се опита да се върне на работа, след като преди дни. Конституционният съд реши, че уволнението му е незаконно. Той беше освободен от длъжност през януари с аргумента, че мандатът му е изтекъл.

Цветан Цветков не беше допуснат до работното си място днес. Той заяви, че ще си търси правата по съдебен път. От Сметна палата отговориха, че Цветков не е действащ председател, а посетител.

На негово място беше назначена заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева. Вчера тя заяви, че ако Цветков поиска отново да се върне, няма да бъде допуснат до кабинета си. И припомни, че е назначена с решение на Народното събрание. 

В позиция от Сметната палата цитираха решението на Народното събрание от 7 юли, според което Цветан Цветков не е действащ председател, а посетител и затова не е бил допуснат до сградата. 

"Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна репутация. И нито един бивш председател, освен Цветан Цветков, не си е позволил да използва институцията като разменна монета за собственото си кариерно оцеляване. Още по-нелепо е, че след 8 години като председател, на тротоара пред сградата той направи заявки за отчет за работата си и внушения за сензационни разкрития", се казва в позиция на изпълняващия длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.