Радев: Най-лесно беше да не се срещна със Зеленски, защитавам българския интерес

Президентът посъветва политиците да обяснят на обществото ползите от влизането в Еврозоната

10.07.2023 | 10:35 Редактор: Елеонора Танева

Румен Радев с първи коментар след срещата с Володимир Зеленски. Държавният глава подчерта, че решението за поканата на украинския президент не е било съгласувано с него и призова Министерският съвет да спазва елементарни правила на протокола.

Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен, преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки. Това заяви президентът Румен Радев във връзка с поканата от МС за посещението на Володимир Зеленски в България. 

"Най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. Особено към 300 000 българи в Украйна", коментира Радев.

По думите му Зеленски отива "там, където му отварят вратата". 

"Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството. Очевидно в много случаи небългарските. Кое задава тяхната политика? Проблемът е в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и ще даде", добави президентът.

Радев коментира и отхвърления референдум за въвеждане на еврото. По думите му политиците трябва да насочат усилията си към това да обяснят на обществото какви са ползите от влизането на България в Еврозоната.

"Усилията на политиците не трябва да бъдат насочени как да спрат един референдум, а да убеждават българските граждани, че влизането в Еврозоната работи за тях. Трябва ясна, открита политика към хората с ясни инициативи и програми как ще процедираме от тук нататък, за да се разбере, че влизането в Еврозоната ще бъде изгодно за всички", каза държавният глава.

Радев беше категоричен, че няма как да вкара отново референдума за въвеждане на еврото в НС, след като вече е бил отхвърлен от депутатите.

"Какво ще имаме след като ги дадем, кога ще ги запълним с нови, кога ще доставим ново въоръжение? Тек става въпрос за много години", каза Радев. 

Той изрази и несъгласие с продаването на реакторите от АЕЦ "Белене" на Украйна. 

"Не е ли редно управляващите да сложат на масата всички опции за ядрената енергетика и тогава да вземат решения?", попита държавният глава.

Румен Радев още веднъж повтори позицията си, че е против изпращането на оръжия към Украйна и е за мирно решаване на конфликта.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 1
Васко Далаверата
преди 1 година
Аз съм Васко Далаверата и защитавам Русия и виждате че и президента си защитава Русия защот тя е на правилната страна а не на глобалсралистите и *** и Радев е точен президент защот си расаждава как да е добре за нацйоналните интереси Сигнализирай за неуместен коментар