Искри между двама президенти. "Политико": "Зеленски гръмна по Радев и от двете цеви"

"Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона", каза Николай Денков

06.07.2023 | 18:43 Редактор: Юлиан Христов

Историческа визита на украинския президент Володимир Зеленски в България. Той се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и с президента Румен Радев. Зеленски благодари от сърце на българския народ и правителството за оказаната помощ и подкрепа.

Зеленски пристигна от Кишинев с полет на българския правителствен самолет. Около 12:00 часа на обяд той пристигна в столичен хотел, където смени облеклото си, а после в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат с бурни овации.

Там той обсъди различни теми, от бежанците, до военната помощ, която страната ни изпраща на фронта. След това украинският президент се насочи към президентството. Срещата там най-добре определя заглавието на "Политико": "Зеленски гръмна по Радев и от двете цели".

Заради предоставяната военна помощ - украинският и българският президент влязоха в тежък разговор.

"Аз не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси особено от резервите на българската армия и мога да кажа, защото, аз като президент, имам ясни отговорности отбранителните способности на България да не отслабват. Този конфликт няма военно решение и все повече, и повече оръжие трудно води до това решение, виждаме вече година и половина очакваме решение, но то не се получава", каза българският президент Румен Радев.

"Ако, недай Боже, стане трагедия и вие сте на моето място, и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите? Ще кажете: "Путин, взимай български територии"? Не, вие като истински президент няма да допуснете компромис с държавата, със суверенитета си. Аз съм убеден, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности. И не може да бъде по друг начин, защото Русия иска да разруши НАТО и Европейския съюз, това са техните цели", отговори на свой ред украинският президент Зеленски.

С аргумент, че трябва да се обсъди конкретно предложение, Радев прекрати излъчването от президентството.

С българския премиер Николай Денков Володимир Зеленски подписа два меморандума - за евроатлантическата интеграция на Украйна и втори в сферата на енергетиката.

"Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия", каза българският премиер.

"Ние не знаем къде са 200 хиляди дечица, малко ли е, за да ни помогнете да се защитаваме", каза украинският президент в емоционална реч, в която благодари на страната ни за помощта във войната с Русия.

"Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора, обсъдихме да активизираме сътрудничеството в енергетиката и ще търсим ценова привлекателност за обикновените хора. Украйна никога няма да забрави, че в толкова труден момент, вие сте с нас, високо оценявам това", допълни той.

Вижте повече в репортажа Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 4
Тц нц
преди 1 година
Не сме с вас, Зеленски. Посолството ви подкрепя.Затова сте на този хал. Сигнализирай за неуместен коментар