Зеленски: Намалихме войната заради оръжието, което получихме, Путин изживя унижение

Всичките ми разговори в България бяха важни и съдържателни, но времето е малко, каза президентът на Украйна

06.07.2023 | 18:27 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Намалихме войната заради оръжието, което получихме, Путин изживя унижение

Сигурен съм, че имаме много приятели. Искам да помоля за извинение за закъснението, всичките ми разговори в България бяха много важни и съдържателни, времето не ни стига. Надявам се, че разговорът ни тук ще бъде съдържателен. Ще отговорим на тях. Благодаря на всички в България, за уважението и подкрепата към нашите хора. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той припомни, че повече от 140 000 души са получили защита в България. "Аплодирайте себе си за всичко, което направихте за нашите хора, благодаря ви. Стараем се нашите хора да могат по-скоро да се върнат в дома си в Украйна. Всичко зависи от фактора мощност на тази важна подкрепа, която ползваме за отбрана, по отношение на въоръжението, но и подкрепа за санкциите на Русия, за нарушаване на социалната стабилност", посочи украинският президент, цитиран от БГНЕС.

Според него са абсурдни твърденията, че помощта с оръжия ще удължи войната.

"Успяхме да намалим мащаба на тази война и заради оръжието, което получаваме. Близо 1900 града и села от украинската земя са вече освободени. Отбихме руските атаки против северните райони, осигурихме значителни територии на изток и юг, създаваме мощен въздушен щит, вече доказахме, че Русия няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени. Цялата боеспособна част на руската армия беше ангажирана в Украйна. Путин изживя унижение. Ръководителят на Русия е неспособен да защити дори собствените си области в Русия. Видяхме, че Пригожин и Кадиров могат направо да влязат в Кремъл", каза Зеленски.

Снимка: БГНЕС