Министър Вътев притеснен от регламент за етеричните масла, удря розопроизводителите

"Готови сме да докажем безопасността на натуралните етерични масла", каза Кирил Вътев пред френския си колега

27.06.2023 | 18:21 Редактор:
Министър Вътев притеснен от регламент за етеричните масла, удря розопроизводителите
Министър Вътев притеснен от регламент за етеричните масла, удря розопроизводителите

Министърът на земеделието и храните на България Кирил Вътев и министърът на земеделието и хранителния суверенитет на Франция, Марк Фено проведоха среща в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

Срещата се проведе по инициатива на министър Вътев и имаше за цел да се обсъди проблема за етеричномаслените култури в ЕС и влиянието, което може да има върху тяхното производство законодателното предложение на ЕК за изменение на Регламента за класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, съобщават от аграрното министерство.

"България има водещата в света лаборатория за проучване на розата и лозата, както и необходимите квалифицирани учени. Готови сме да докажем безопасността на натуралните етерични масла", заяви министър Вътев. Той подчерта, че при въвеждането на подобни регламенти трябва да бъдат искани неоспорими научни доказателства, потвърдени от клинични изпитвания. Министър Вътев коментира, че тези култури се употребяват от векове, като се влагат в производството, както в козметиката и парфюмерията, така и в храните и напитките и имат доказано добър ефект.

Българският министър акцентира, че проблемът става още по-остър, защото ще засегне много земеделски производители в планински региони в България, за които това производство е основен поминък. Министър Фено сподели, че има същите притеснения за френските производители на етеричномаслени култури и затова е подкрепил позицията на България.

Министър Вътев благодари на френския си колега за получената подкрепа за позицията за защита на производството на етеричномаслени култури.

Двамата се договориха да продължат да работят съвместно за защита на производството на тези култури.

Снимка: Министерството на земеделието и храните