"Колкото ни дадат, да сме живи и здрави": Дъждът премина, остава надеждата за помощ

В село Галатин започна описването на щетите, наводнените къщи са над 30, разрушени са и улици

26.06.2023 | 13:59 Редактор: Вяра Димова

След поредното наводнение в Северозапада пораженията са сериозни в две врачански села. В село Галатин са наводнени над 30 къщи, разрушени са и няколко улици. По-малко са пораженията в съседното село Осен, където са пострадали пет имота от проливните дъждове. Вчера бяха почистени речните корита в населените места. Днес започна и оглед на нанесените щети.

"Комисията по социални грижи мина и прегледа пораженията. Хладилник, фризер, печка... Казаха ми, че ще дадат 1500 лв. помощ. За каквото стигнат, нали сме живи и здрави", каза Милка Петкова, която е една от пострадалите в село Галатин.

Вечерта на наводнението се изплашила най-много за майка си, която се наложило да я изнесат на ръце от приземния етаж, където водата стигнала до колене. "Най-страшното беше с бабата, тя е инвалид", разказа още Милка.

Повечето хора не са застраховали имотите си, затова се надяват да получат обезщетение от държавата. "Къщите успяхме да почистим, но всички мебели, секция, дивани са тотал. Дори хладилникът и пералнята отказаха, само фризерът е спасен", коментира Ангел Христов.

Селото започва бавно да се възстановява след наводнението.

"Днес също ще продължим с разчистването и изпомпването на води. Все още получаваме сигнали за наводнени мазета. Те предимно са от високи подпочвени води. Нещата се успокояват, ще се опишат щетите и очакваме държавата да помогне", коментира кметът на с. Галатин Красимир Гешев.

Очаква се комисия да опише пораженията по инфраструктурата.

Вижте повече в репортажа.