fallback

Случващото се в Русия отекна и у нас: Тази вечер ще се проведе съвещание в МС

Министерството на външните работи призова българите да избягват пътувания до Русия

24.06.2023 | 18:50 Автор: Михаела Димитрова

Извънредно съвещание на службите за сигурност в Министерския съвет свиква тази вечер премиерът академик Николай Денков. Министерството на външните работи призова българите да избягват пътувания до Русия.

Случващото се в Русия отекна и в България. Президентската институция коментира опита за преврат във Федерацията.

"Обстановката в Русия е много динамична, а информацията – оскъдна, но определено последните действия ще усложнят развитието на конфликта в Украйна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с Министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта. Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко и то когато в нея има престъпници, винаги има проблем с нея, когато войната свърши, а сега виждаме, че има проблем още преди да свърши войната", коментира президентът Румен Радев.

Не е ясно обаче дали Радев ще свика консултативен съвет по национална сигурност. Бойко Борисов също коментира обстановката в Русия. По думите му България е водила балансирана политика между Изтока и Запада преди войната, но вече ясно трябва да заемем евроатлантическа позиция.

"Днес събитията показват, че режима на Путин на частните армии, що е то частна армия, която убива украинци? Какво е това ново чудовище, едновременно с руската армия? Във всички случаи това е гражданска война, това е метеж, това е изключително опасно", каза лидерът на ГЕРБ-СДС.

Тези само на 400-500 км от нас въоръжени професионалисти, убийци няма да се върнат да станат лекари и учители.

Тази вечер премиерът Николай Денков свиква извънредно съвещание на службите за сигурност в Министерски съвет. В него участие ще вземат и външния министър Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Министерството на външните работи призова българите да избягват пътувания до Русия, а Габриел увери, че се поддържа комуникация с Москва.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски. 

fallback
Още от България
fallback