Напрежение между партньорите след челен сблъсък между Борисов и Петков

Петков предупреди ГЕРБ за кратък хоризонт на парламента

22.06.2023 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

Сигнали за сериозни трусове във властта. Кирил Петков предупреди за кратък хоризонт и на правителството, и на парламента, ако ГЕРБ продължават с "плаващите мнозинства". 

"Ние да сме като смокинов лист отпред, а те отзад, важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение, а призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система и ако така си мислят, че ще се случи, ние няма да го приемем", заяви Петков.

"Много сме големи за смокинов лист. Нека да се успокоят", призова Борисов.

Успокоение обаче не настъпи. Според Петков основният проблем е антикорупционният закон. 

"Двата варианта на антикорупционния закон на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме промяната" са близки един до друг. На първо четене беше приет техният и отхвърлен нашият отново с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Нямаме проблем повечето комисии да са при тях, за да могат да контролират правителството в първата ротация. Големият ни страх е колко от тези комисии ще отидат в ДПС и колко във "Възраждане", коментира още Петков.

Борисов пък отговори, че тяхното предложение за законопроект било по-добро. 

"Назначиха си министри, зам.- министри, дадохме им мандата, сега от кое искат да ни лишат? От правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър. Ние потиснахме цялото си его, което Петков явно не може", настоя лидерът на ГЕРБ. 

Борисов очерта и друг проблем. "Навсякъде върви чистка. На цели фамилии искат да намерят място, кресла и столове", посочи той.

А изхода от проблемите в отношенията Борисов вижда в смекчаването на тона. Но опозицията също атакува. "Уважаеми управляващи, от началото нямате един приет закон. Плаващите мнозинства са опасни, късно е либе за китка", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Виждаме, че политическата криза не се разрешава, а се задълбочава. Предстои да се избират ръководители на институции и аз съм сигурен, че няма да се разберат ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС", смята Костадин Костадинов от "Възраждане".

Следващият тест за отношенията между управляващите партньори ще бъде бюджетът.

Междувременно КС е определил като противоконституционно решението за освобождаването на Цветан Цветков като шеф на Сметната палата. Това съобщиха от "Продължаваме промяната - Демократична България" в кулоарите на парламента. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)