fallback

Даниел Лорер е кандидатът на ПП-ДБ за еврокомисар, ГЕРБ ще има отделна номинация

И двамата предложени за поста ще имат срещи с президента на ЕК

20.06.2023 | 21:14 Автор: Елеонора Танева

Даниел Лорер ще бъде кандидатът за еврокомисар от "Продължаваме промяната – Демократична България". Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

ГЕРБ също ще излъчи своя кандидатура до края на седмицата, обяви от Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, след като разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с еврокомисари.

"България ще излъчи двама кандидати, които трябва да имат качествата за това достойно да отстояват мястото на бълграски комисар. И двамата ще имат срещи с президента на ЕК, след това всички ще следим внимателно за ресора и този процес да се случи възможно най-бързо, защото България има нужда от своя еврокомисар", заяви Мария Габриел.

Тя проведе среща с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел. Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността бяха във фокуса на срещата. Борел увери Мария Габриел, че той провежда двустранни разговори с властите на Република Северна Македония като ги насърчава за бързо приемане на промените в Конституцията на страната, необходими за напредъка по пътя за европейска интеграция. Мария Габриел подчерта, че България ще продължи конструктивния диалог с властите на Република Северна Македония. В по-широк план тя отбеляза ангажимента на страната ни за насърчаване на свързаността, усилията за израждане на капацитет и борбата с дезинформацията в региона на Западните Балкани.

В рамките на срещата между Мария Габриел и Жозеп Борел бе потвърдена силната подкрепа на ЕС за Украйна по всички направления в контекста на продължаващата руска агресия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback