Нови избори в началото на 2015, ако няма дясноцентристка коалиция

Прогнозата е на Института за дясна политика

19.10.2014 | 16:34 Редактор: Мариета Иванова
Нови избори в началото на 2015, ако няма дясноцентристка коалиция

Предстоят нови избори през януари или февруари 2015, ако не се стигне до дясноцентристка коалиция, в която партньорите  да гарантират, че биха управлявали пълен мандат. Това са възможните политически сценарии в създалата се ситуация в страната, смятат от Института за дясна политика. Според тях вариантите за създаване на коалиция на малцинството или на широка коалиция са отпаднали в първите дни  след изборите.  43-то Народно събрание трябва да заработи, само ако даде заявка, че ще изкара целия си мандат и не се подкрепя от партии, които са крепили кабинета” Орешарски”, смятат още експертите.

Според Тома Биков от Института за дясна политика, ако бъдат проведени избори през януари –февруари от следващия парламента ще отпаднат поне три формации- АБВ, ББЦ и евентуално „Атака”. По думите му едни такива избори биха могли да стабилизират политическата обстановка и да консолидират левия и десния блок. Биков не изключва тогава да започне процес на консолидиране между БСП и АБВ. При осемпартиен парламент управление, което извършва тежки реформи, е практически невъзможно, защото се изисква по-сериозна монолитност. Най-сериозното постижение на един такъв кабинет би бил да осигури политическа стабилност в рамките на мандата, коментира той.

От Института считат, че коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт е единственият вариант за съставяне на правителство в момента..

Нестабилността вътре в Реформаторския блок обаче, поставя под въпрос дали подобен кабинет е в състояние да изкара цял мандат.

Събралите се наскоро ВМРО И НСФБ също не дават гаранции за надежден партньор, смятат от Института за дясна политика.

Според експертите, няма смисъл от правителство, което да не изкара пълен мандат, тъй като няма да успее да извърши необходимите реформи в редица сектори. Прогнозата им е, че кабинет след нови избори ще има по-голяма стабилност, тъй като ще бъде по-малко фрагментарен.