fallback

Стефан Иванов: Политиците в момента не могат да определят дългогодишен национален приоритет

Настоящият политически модел е делегитимиран, коментира председателят на „Движение демократично действие”

19.10.2014 | 10:26 Автор: Мариета Иванова

В България не се провел важният разговор за това кой е националният приоритет, който да не бъде променян, независимо кой е на власт, коментира в предаването Денят On Air председателят на „Движение демократично действие” Стефан Иванов. Той даде за пример Полша, където национален приоритет е земеделието и селскостопанските субсидии.

„Ние не просто не защитаваме наш национален приоритет, но и го нямаме. Хората в момента не могат и да го определят,” категоричен е Иванов.

Неговото мнение е, че политическият модел е нелегитимен в момента. По думите му твърдението, че има голям избор в българския политически модел, включително и в дясното пространство,  е фикция.

„ Имаме очевидна делегитимация на политическия модел като такъв в неговата цялост. Резултатите от последните изборите показват, че не повече от една трета от хората са гласували за всички политически партии в парламента взети заедно. От 48% активност, като извадите 7% недействителни бюлетини, още 7% за политическите субекти, които остават под 4-процентна бариера, остава около една трета, в която е купеният вот, корпоративният вот. Там са и гласовете на много хора, които не виждат никаква надежда за промяна от тази конфигурация. Това е тотална делегитимация. И това се вижда от факта, че хората не просто не се чувстват представени, но странят от тази система и това рано или късно ще доведе до много сериозни проблеми”, смята Иванов.

Той посочи, че в преговорите за управлението в момента „няма никаква последователност, никаква дългосрочна перспектива”. Иванов посочи още, че ръководеното от него Движение ще се учреди като партия на 19 октомври 2014.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback