fallback

Полицаи, пожарникари и военни протестираха срещу промени в пенсионната система

Протестиращите поискаха оставката на социалния министър Йордан Христосков

18.10.2014 | 18:40 Автор: Мариета Иванова

Полицаи, пожарникари, военни и надзиратели от затворите протестираха в столицата, заради орязването на социалните им права. Протестът бе насочен срещу предложенията на Служебния кабинет за замразяване на ранното пенсиониране в сектор „Сигурност”.

Протестиращите поискаха оставката на социалния министър Йордан Христосков, който нарече исканията им  „комични“ и заяви, че те не са хората, които ще искат оставката му.

Недоволството на полиците и военните избухна заради планираното увеличаване на възрастта за пенсиониране в системата за сигурност от Служебния кабинет. Ако предложенията бъдат приети, то служителите в сектора няма да могат да се пенсионират преди да навършат 50 години,  каквото право имат в момента.

Шествието на полицаите започна от Централната баня в столицата, премина пред сградата на  Социалното министерство и завърши пред Президентството.

Полицаите и военните заявиха, че няма да преминат в ефективна стачка, тъй като по закон не им е позволено.

Униформените бяха категорични, че няма да допуснат да бъде прието предложението за отпадане на ранното пенсиониране в системата за сигурност.

От Федерацията на синдикатите в МВР заявиха, че са склонни на отстъпки за част от социалните им права. Твърде рано е обаче, според тях, да се да каже от какво биха се отказали, тъй като никой не ги е канил на масата за преговори.

Репортаж на Пролетина Съботинова.

 

fallback
Още от България
fallback