Полицаите и служителите в сектор "Сигурност" излизат на протест

Протестът е реакция на разпространената информация за обсъждани промени в пенсионната реформа

18.10.2014 | 09:45 Редактор: Мариета Иванова
Полицаите и служителите в сектор

Полицаите и служители в сектор "Сигурност" излизат днес на протест в столицата във връзка с орязването на социалните им права , съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Протестът е реакция на разпространената информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за въвеждане на възраст за пенсиониране.

Според предложението на служебния социален министър Йордан Христосков пенсионната възраст трябва да е между 52 и 55 години. До този момент единственото изискване за пенсиониране на служителите от сектора беше 27 години трудов стаж. От синдиката посочват, че всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите, но и без те да бъдат информирани.

"По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност", се посочва още в становището на синдиката.

Началото на акцията днес е от 14 часа. Шествието ще започне от градинката пред Централната баня и ще продължи към Министерството на труда и социалната политика.