Йотова: Ако големите приказки за сериозни реформи свършат с отстраняването на Гешев, жалко

"Президентът ще се запознае с неговите аргументи и ще спази буквата на закона", коментира вицепрезидентът

13.06.2023 | 21:27 Редактор: Михаела Димитрова
Йотова: Ако големите приказки за сериозни реформи свършат с отстраняването на Гешев, жалко

Днес в президентската институция получихме предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Така, както винаги досега, президентът ще се запознае с неговите аргументи и ще спази буквата на закона. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Плевен, където под нейния патронаж се отбелязва 90-годишнината от рождението на големия акад. Светлин Русев.

"Няма как да не прави впечатление, че когато през 2019 г. президентът Радев отказа да подпише указа за назначаването на г-н Гешев, беше сам. Тогава тези, които днес говорят на най-висок глас, предпочетоха да замълчат", коментира Йотова.

"Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в тази област свършат с отстраняването на главния прокурор. Мнозина днес очакваха големи новини от изслушването на Иван Гешев в Европарламента. Аз очаквах да бъде саботирано изслушването", каза вицепрезидентът, цитирана от БГНЕС.

Йотова поздрави областните управители, че "не позволиха отново да бъдат унижени": "Те са достойни хора и приказките за саботаж не правят чест на тези, които ги тиражират. И за сведение на Кирил Петков - областите в България са 28, а не 30."

"Наясно сме, че списъците за смяна са готови. Към момента виждаме, че правителството работи точно така, както му беше предписано в онзи запис", коментира още Йотова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)