Потребители сигнализират за завишени количества Е-та в някои храни като салата "Снежанка" и руска салата. От платформата "Активни потребители" показват как Е-тата превръщат водата в храна.
Сергей Иванов повече от 10 години се занимава с качеството и сигурността на храните. Напоследък му прави впечатление, че в състава на някои млечни продукти все повече присъстват сгъстители или така наречените Е-та. Това го мотивира да направи експеримент, за да установи как действат изкуствените сгъстители.
"За целта съм приготвил един от най-широко използваните сгъстители или т.н. гуми, едно от най-известните гума гуар. Предназначението му е да сгъстява, да прави сосове, да прави гелове. В каквото го сложите, това ще сгъсти", обясни докторът по молекулярна биология.
Той поставя във вода малко количество от гума гуар. Само след 10 минути течността вече се е превърнала в кремообразна.
"Изключително широко разпространена е. Хората може би са я забелязали, най-вече в готови салати, типичен пример е салата "Снежанка". Там кисело мляко не може да намерите, но може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте, палмово масло. Всичко друго, но не и мляко. Също така се среща в други млечни продукти, например сладоледите, във всички видове сосове, в някои лютеници и майонези", коментира Иванов.
Експерти обясняват, че се прилагат европейски регулации за хранителните добавки, които трябва да се спазват от производителите. И не е препоръчително да се прекалява с тях.
"Влагането на всички добавки, в случая за тази, както и за останалите, е те да бъдат вложени с определена технологична цел. И когато тази цел е изпълнена, и те са в максимално допустими количества, тогава те са достатъчно безвредни, така че да не предизвикат някакви вреди за човешкото здраве", посочи Светла Петрова, представител работна група по добавките в храните към ЕК.
До момента експертите са категорични - няма данни така наречените Е-та в храните да са навредили на човешкото здраве.
Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова.
Снимка: pixabay