ЕК отправи 7 препоръки към България, в случай на газова криза

Те идват след проведените стрес тестове на газопреносната мрежа в отделните страни в ЕС

16.10.2014 | 16:19 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК отправи 7 препоръки към България, в случай на газова криза

ЕК отправи 7 препоръки към България, в случай на газова криза. Те идват след проведените стрес тестове на газопреносната мрежа в отделните страни в ЕС. Тяхното заключение е категорично – при спиране на руските газови доставки България ще е сред най-потърпевшите държави, заедно с Естония,, Хърватия, Гърция, Унгария и Румъния. Заключенията от тестовете бяха представени от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. Той посочи още, че проектът Южен поток не е приоритет, тъй като не би доставил газ от нов източник.

Брюксел препоръчва България да подпише споразумения с Гърция и Турция за обмяна на ток срещу природен газ при извънредни ситуации. Еврокомисията изчислява, че от тези две държави страната ни може да си осигури втечнен природен газ при спиране на тръбопроводния. Сред препоръките е и завършването на връзката с румънската газопреносна система, както и осигуряването на трасе за газови доставки към Македония.

Също така Комисията би допуснала краткосрочно изключение от правилата в областта на екологията за ТЕЦ-Варна, която в момента не работи заради липсата на сероочистващи инсталации и проблеми с определянето на цените й от държавния регулатор.

Повишаването на прозрачността в газовия сектор и ускоряването на прилагането на правилата за вътрешния пазар в областта на търговията са други две препоръки след стрес тестовете.

Общото заключение от тях е, че днес ЕС е много по-подготвен за прекъсване на руските газови доставки, отколкото е бил през 2009 година.

"Този доклад показва, че ние не стоим и просто чакаме, а правим всичко по силите си, за да сме подготвени. За пръв път, ние имаме ясна кaртина на рисковете и възможните решения. Ако работим заедно, ако покажем солидарност и изпълним препоръките на този доклад, няма да има домакинство в ЕС, което да бъде оставено на студено през зимата." - заяви Йотингер.


Докладът отбелязва, че в момента 90 процента от европейските хранилища за газ са запълнени. Общността има възможност да покрие едва една четвърт от нуждите си от природен газ – чрез резервите във Великобритания, Германия, Норвегия и Румъния.