Министър Славов иска решение за Гешев до ден-два, главният прокурор се защити

Едно от исканията за отстраняването му беше оттеглено

08.06.2023 | 13:41 Редактор:

Четвърти час Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда да бъде ли прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор Гешев. Исканията за отстраняването му бяха две, но изненадващо шестимата прокурори, внесли първото, свързано с взрива до кортежа му, го оттеглиха. 

"Призовавам към фокус и следване на законовата процедура - да не изпадаме в теории за световните конспирации, за да можем да стигнем до ясно решение в рамките а ден-два", коментира новоназначеният министър на правосъдието Атанас Славов.

Магистратът от ВСС Огнян Дамянов съобщи за оттеглянето на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Мотивите им са, че са съгласни с доводите на наблюдаващия прокурор по случая с кортежа на Иван Гешев, че израелският експерт, който е бил на място, не е нарушил правилата. Впоследствие се заговори и за натиск върху тях.

"Не се притеснявам от нищо. Нека се изясни фактическата обстановка и се види несъстоятелността на това искане, защото тази процедура няма аналог в Конституцията. Нека да изясним този случай и да стане ясно дали наистина главният прокурор е въздействал по някакъв начин, както се твърди", заяви самият Гешев по време на заседанието.

По-рано днес пред ВСС се събраха около 50 души в подкрепа на настоящия главен прокурор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR