fallback

Президентът свиква 43-то Народно събрание на 27 октомври 2014

Първото заседание ще започне в 14 часа

15.10.2014 | 13:00 Автор: Мариета Иванова

Президентът свиква учредителното събрание на 43-ия Парламент на 27 октомври 2014 от 14 часа, стана ясно след проведените консултации с осемте представени в Народното събрание партии.

Преди консултациите "БСП лява България", Реформаторският блок, Патриотичният фронт, "България без цензура", "Атака" и АБВ обявиха, че за са бързо свикване на 43-то Народно събрание. От ГЕРБ и ДПС влязоха в президентството без коментар.

След срещата Плевнелиев заяви, че е свикал разговорите с идеята да даде пример за конструктивен диалог.  По думите му дадените му от Конституция правомощия не би следвало да се използват самоцелно, като самият той вземе решение за датата, на която да се проведе първото заседание на новото Народно събрание. В този смисъл той поканил представители на партиите да проведат съответните консултации.

След структурирането на парламента, държавният глава ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Преди това ще проведе консултации с партиите максимално бързо, които ще бъдат детайлни и ще бъде дискутирано всичко, което е важно за държавата и за парламента, отбелязва Dnes.bg.

„Имаше идеи да се свика учредителното събрание на 22 октомври, което е максимално бързо. Други предоставиха достатъчно аргументи за 28 и 29 октомври, но за мен това е добра дата и моят аргумент е, че има много спешни задачи, но най-важната е парламентът да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не веднага след неговото учредително събрание да има проблеми и неразбирателство. Има много работа през първите дни и за да се свърши, тя трябва да се подготви преди това – да се намери консенсус за ръководството на парламента, за комисиите за правилника“, мотивира се Плевнеливев.

 

fallback
Още от България
fallback