fallback

Първият по рода си у нас Софтуерен университет вече е факт

Приемите в СофтУни са през май, септември и януари, а таксата е 480 лева на семестър

11.10.2014 | 13:28 Автор: Георги Стоянов

Първият по рода си у нас Софтуерен университет* вече е факт и посрещна първите си студенти. Негови основатели са млади предприемачи, а патрон на висшето учебно заведение е президентът Росен Плевнелиев, който лично поздрави бъдещите ИТ специалисти.

Точно преди една година тези младежи, занимаващи се с програмиране, решават да превърнат работата си, която е и тяхна страст, в бизнес. Правят го, като откриват курсове за програмисти и софтуерни инженери в София.

 „Нашето начинание започна преди една година, една бих казал доста динамична година, през която ние успяхме да организираме един доста платен, професионален и доста способен екип“, казва  Христо Тенчев, съосновател на СофтУни.

През пролетта вече имат лиценз от МОН за откриване на висше учебно заведение, а към днешна дата проектът им СофтУни – първият у нас лицензиран софтуерен университет - вече е факт. И то с моралната подкрепа на президента.

 „Това е един изключително амбициозен проект на едни още по-амбициозни млади хора, които аз имам честта да познавам и подкрепям“, коментира българският президент Росен Плевнелиев.

 „Програмирането и софтуерната индустрия е една от малкото, в които човек в България живее достойно и ако отиде в чужбина няма да живее по-добре. Или поне не 10 пъти по-добре“,  посочва д-р Светлин Наков – съосновател на университета

Причината тези младежи да превърнат малката стаичка с неколцина курсанти в цял университет със стотици студенти е съвсем логична – нуждата на бизнеса от ай ти специалисти в момента е повече от крещяща. Не само това - информационните технологии са един от най-важните сектори на всяка модерна технология.

Днес българската ИТ индустрия изнася навън 50% от производството. Това е и основната причина, която кара 22 годишната Александра да кандидатства в университета. Ако издържи изпитите, Александра ще стане студент през януари.

 „Видях колко млади хора се интересуват от това и разбрах, че това е бъдещето – не само на България, а на цялата икономика в световен мащаб. И реших да пробвам“, казва Александра Свиларова кандидат-студент в СофтУни.

Приемите в СофтУни са през май, септември и януари. Подготвителните курсове са безплатни, а таксата за приетите студенти е 480 лева на семестър.

 „Всички си казваме, че доходите в нашата страна са ниски – решението е образование. Всички казваме, че безработицата е висока – решението е образование“, каза още  Плевнелиев.

*Софтуерен университет ООД е частна компания, предлагаща курсове от 1-2г. с цел осигуряване на кадри за софтуерната индустрия.

 

fallback
Още от България
fallback