Плевнелиев: Най-добрата основа за приятелство между два народа е истината

Това заяви в отговор на въпросa на Bulgaria On Air държавния глава- дали се задълбочава дипломатическият скандал между България и Русия

10.10.2014 | 14:39 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Най-добрата основа за приятелство между два народа е истината

„Като български държавен глава аз работя за добрите отношения и приятелството на българския и руския народ“, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на репортера на Bulgaria On Air Християния Червенкова дали се задълбочава дипломатическият скандал с Русия около разменените в последните дни изказвания, започнал с коментар в Twitter на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин относно плановете  за подмяна на самолети в българската армия.

Рогозин написа: „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“. Впоследствие българският външен министър Даниел Митов посочи в официална позиция, че „България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни“ и определи квалификациите към министъра на отбраната като „крайно недостойни“.
Ден по-късно, на 9 октомври,  Рогозин написа в Twitter- „НАТО – това действително е безотпадно производство”.

 

Същия ден говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич коментира, че негативните изявления на президента на България за Русия предизвикват сериозно безпокойство и потъпкват традициите на приятелство и сътрудничество между двете страни. Повод за коментара му бяха именно думите на президента Росен Плевнелиев за  германското издание „Франкфурт алгемайне цайтунг“, че Русия води „националистическа и агресивна“ политика.

Президентът Росен допълни още, че иска приятелството между двете страни да „бъде дългосрочно“:

„Аз искам то да бъде на висотата, на очакванията на двата народа за приятелство и дружба. Това означава да бъдат поставяни отношенията между българския и руския народ на здрава основа,  а най-здравата основа е истината. Не на пропагандната машина на едина или друга институция, а истината.  Аз вярвам, че с моето интервю във „Франкфурт алгемайне цайтунг“ помагам за добрите отношения между българския и руския народ, като казвам истината за действията на днешното руско управление в Крим. И ще продължавам. Моята позиция е принципна, тя е непроменена и е защита на демократичните устои и ценности, които  ще помогнат в дългосрочен план и на българския и на руския народ да бъдат добри приятели“.