fallback

Радев: ВСС кадрува, ненормално е политици да се месят в работата на прокуратурата

Президентът призова за промяна в цялостния модел на българската прокуратура

18.05.2023 | 13:35 Автор: Елеонора Танева

Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не е нормално. Думите са на президента Румен Радев, който коментира трусовете по висшите етажи на съдебната власт.

Президентът подписа през 2019 г. указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и осем месеца по-късно поиска оставката му. Към днешна дата държавният глава за пореден път заяви, че е необходима промяна в цялостния модел на българската прокуратура.

"Говоря от три години, че има политическа намеса в работата на прокуратурата и на съдебната власт. ВСС кадрува и взема решения. Аз се надявам след всичко, което излезе, от ВСС да покажат независимост и подчинение на закона и принципите", призова Радев.

По думите му словесният сблъсък в последната седмица между магистрати и политици намалява шансовете за коалиция в парламента. Държавният глава обаче отказа да направи прогноза дали вървим към нови избори.

"Диалогът между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите за бъдеща коалиция и задълбочава недоверието на българските граждани. Не коментирам втори и трети мандат, преди да е изтекъл първият, но следваме строго конституционната процедура. Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма", категоричен бе президентът.

Радев коментира и напрежението между Северна Македония и България, като подчерта, че съседката ни трябва да убеди собствените си граждани, че живеят в демократично общество.

"Държава, в която българските клубове не се палят и не се стреля. Българите в тази държава не са подлагани на системен тормоз и на режисирани съдебни процеси", посочи Радев.

Държавният глава припомни, че част от преговорната рамка е РСМ да включи българите в Конституцията си.

"Насаждането на омраза към българската нация е процес, който се развива от десетилетия в Северна Македония", каза още президентът. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback