Прокурорски войни: ВСС разрешава проблема между Гешев и Сарафов

В сигнала срещу главния прокурор се съдържат обвинения за три престъпления

16.05.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратура срещу обвинител номер едно Иван Гешев. В сигнала се съдържат обвинения за три престъпления - за извършено престъпление по чл. 339 А във връзка с извършен запис на член на ВСС; за престъпление по служба във връзка с твърдението за еднолично ползване на база на прокуратурата в Боровец; оказване на влияние при разследване по делото "Барселонагейт". 

След поисканата охрана от Сарафов, защото се страхувал за живота си, правосъдният министър се отзова. 

"Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава. От понеделник вечерта заместникът на Гешев е с назначена охрана", подчерта Крум Зарков. 

Членове на съдийската колегия на ВСС излязоха с коментари, че случващото се в съдебната система уронва авторитета ѝ. А процедурата за отстраняване на главния прокурор се гледа от пленума на ВСС. 

Право на глас имат 22-ма души, ще гласуват обаче 21, защото 22-ят е самият Гешев. За да бъде отстранен са необходими 17 гласа. Гешев вече лично е получил препис от предложението на шестимата прокурори за отстраняването му. 

Започва едноседмичният срок, в който той трябва да изрази становище – включително и да възрази. Накрая - в тридневен срок ВСС решава, след което отново на заседание се гледа отстраняването. 

Процедура има и за исканата от Иван Гешев оставка на неговия заместник Борислав Сарафов. След като обвинител номер едно внесе искането за отстраняване, то се разглежда от прокурорска колегия. Право на глас имат 10 души, но едното място не е заето и са 9-ма. За да бъде отстранен Сарафов са необходими 6 гласа.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR