Жертва на задкулисни игри ли е Гешев и кой ще измете "политическия боклук"?

Главният прокурор поиска оставката на Борислав Сарафов

15.05.2023 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Без възможност за въпроси и с добре режисирана сценография - така премина брифингът на главния прокурор Иван Гешев. Той извади лист с оставка и след това демонстративно го скъса. Това става само няколко дни, след като номинираната за премиер Мария Габриел и шестима членове на ВСС поискаха предсрочното му освобождаване.

Гешев обясни, че остава на поста си въпреки заплахите, които е получил, както и че иска да измете политическия боклук. Основното в думите на Гешев - жертва е на задкулисни игри, а деен участник в тях е експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Пристигайки вчера от САЩ, бях поканен до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и че ако не направя това, някой ще натиска копчето enter с някакви видеоклипове и затова по-добре да проява благоразумие", съобщи Гешев.

Главния прокурор разказа, че е водил редица разговори с политици и магистрати през изминалите седмици. Един от тях бил с шефа на Националната следствена служба и негов настоящ заместник - Борислав Сарафов. Гешев посочи още, че е получил съобщение от прокурор, което гласяло: "Здравей, Иван. Не знам дали знаеш, но Сарафов казал на еди кой си, еди кой си на еди кой си и т.н. и в крайна сметка той ми каза, че трябва да прекратя делото "Барселонагейт" до миналия петък

Обвинител №1 е категоричен, че всичко случващо се е олицетворение на ситуацията в държавата.

"Tова, което се случи, много ясно онагледява държавата, в която живеем, опорките и хибридните атаки срещу прокуратурата; че аз съм всесилен; че пазим ГЕРБ и ДПС и някои други", подчерта Гешев.

В крайна сметка, въпреки заплахите, главният прокурор е решил да остане на поста. А в края на пресконференцията Иван Гешев поиска оставката на Сарафов и заяви, че ако до утре не си я подаде, ще внесе във ВСС искане за отстраняването му. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR