Шефът на МВР: Гешев и прокуратурата отдавна трябваше да си отворят очите

Ако има заплахи за сигурността му, призовавам го да подаде сигнал към нас, посочи Иван Демерджиев

15.05.2023 | 12:11 Редактор: Тодор Петров

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира скъсаната оставка на главния прокурор Иван Гешев и обвиненията, които той отправи днес. 

"Отдавна съм апелирал към прокуратурата и включително и към г-н Гешев да си отворят очите за това, което става в държавата. И ако г-н Гешев е прогледнал към днешна дата, това е радостно, и както имаше по-рано един коментар: не буди възторг това у мен. Трябваше да се случи много по-рано, да е прогледнал много по-рано, и ръководената от него прокуратура трябва да е въвела върховенството на правото и да е възстановила чувството за справедливост у българските граждани", заяви той. 

"Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват определени политици и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях, това е много закъсняла справедливост. Надявам се да се случи все пак", допълни Демерджиев.

"Не са депозирани подобни заплахи при нас. Ако имахме такава информация, щяхме да реагираме. 100 пъти сме коментирали делата, които стоят на трупчета, 100 пъти сме коментирали прекратени и спрени производства - какво трябваше да се случи, за да се провидят неща, които стават вече години наред?", настоя шефът на МВР.

Ако има заплахи за сигурността му, призовавам Гешев да подаде сигнал към нас, допълни министърът.

"Около 17 000 пистолета има в армията, днес доставяме нови 110. Осигурихме автомобили от всички други структури за граничните ни полицаи, за да могат успешно да си изпълняват функциите. От днес патрулират с дълго оръжие. 320 бройки на хора се запълват, преговаряме за още 1260 души, преговаряме за тях с ЕК. Така ще възстановим 2000 щата, които са съкратени в последните години", обясни Демерджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR