Гешев си скъса написаната оставка и обяви: Заплашиха мен и семейството ми, не ме е страх

Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците, заяви главният прокурор

15.05.2023 | 10:16 Редактор: Тодор Петров

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и сигурността на българските граждани. Може да съм допускал грешки, това е нормално, може да съм казал нещо непремерено, но всичко е било само в интерес на хората и народа", заяви Гешев и показа лист с написаната от него оставка като главен прокурор, след което я скъса.

"Пристигайки вчера от САЩ, бях поканен до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и че ако не направя това, някой ще натиска копчето enter с някакви видеоклипове и затова по-добре да проява благоразумие. Имаше и лични обвинения, че съм сам на скалата. Не ме е страх! Смелият умира само веднъж, историята помни само смелите. Посланието беше неподписано и само мога да предполагам", обяви Гешев.

"Не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни. Правя каквото трябва, да става - каквото ще", посочи още главният прокурор.

Иван Гешев вижда атака от страна на "политическата мафия, олигархията и престъпността".

"Опитах се още в началото на мандата да променя каквото мога в живота на българските граждани. Започнахме с битовата престъпност, продължихме с организираната престъпност. Никой не разследваше зловредното руско влияние. Някои министър-председатели подаряваха кученца на Путин. Продължихме с олигарси, каквито всичко смятаха за недосегаеми, а сега се крият в Дубай, Сърбия... Прокуратурата беше атакувана безогледно. Обединиха се "политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз не исках това да продължава. Надявам се това да е началото на края на този олигархичен модел",

"Г-н Сарафов каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата. Съгласен съм - политиката трябва да излезе от съдебната власт, където безобразно и брутално опитва да я ръководи, нарушавайки всякакви закони . Съмнявам се, че повечето от българските политици имат морал. Преди месеци получих завоалиране предложение от Борисов да стана посланик в Израел или Турция, евентуално да имам политическа кариера. Не го взех на сериозно, но явно тогава е започнала организацията на всичко. След това казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на Международния наказателен съд. След това - опитът за атентат, това беше шок за мен. Имах нужда от време. Това е целенасочен опит да бъда убит. В разследването ще се включат Европол и други, истината ще излезе наяве", съобщи Гешев.

Според него Законът за контрол върху главния прокурор има за цел овладяване на прокуратурата, както и главният прокурор да бъде привлечен като обвиняем.

"Поради лични причини мълчах. Бях на посещение в Турция, след това в САЩ. През цялото това време главен прокурор беше Сарафов до вчера, когато подписах заповед, че прекъсвам отпуската си. Моят отдел публична комуникация ме посъветва да дам интервю предвид спекулациите и обидната и гнусна за всеки магистрат медийна кампания срещу прокуратурата. Дадох това интервю и обясних всичко, което знам като пострадал. Оказа се, че темата не е приключена и това е само началото на блицкрига срещу прокуратурата", коментира Гешев. 

"В понеделник мой приятел ми се обади и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се е обадил и го е питал къде е семейството. Семейството ми беше в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура. Посъветвал е да спра да говоря, бил съм първа-втора-трета новина. Помислих, че нещо му става на този човек. И това подцених. Видях след това становище на лицето Борислав Сарафов. Обадих му се и той каза, че много го е срам, но нямало какво да направи. Каза: Извинявай, ама... Даде интервю, всеки може да го чуе. Помислих, че човекът е размислил. Каза, че ситуацията е сложна и Ясен Тодоров трябва да изгори. Чухме се пак и каза, че няма да му поиска оставката. В сряда разбрах, че е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен г-н Ясен Тодоров като негов заместник", разказа главният прокурор.

"Изпрати ми снимка от чата, където г-н Тодоров е написал, че няма от какво да се притеснява и че мишките напускат кораба. В четвъртък г-жа Габриел каза, че първата работа на следващия правосъден министър е да поиска оставката на главния прокурор. Това е коментар, който Европейската комисия предстои да изясни. Звъннах на един политик приятел, жена, тя каза: От нея го чух за пръв път. Това са го знае лицето Бойко Методиев Борисов и може би още един-двама. Учудва ме позицията на ДПС, те винаги са имали принципна позиция. В петък се чухме многократно с "г-н лицето", с политици, членове на ВСС, десетки магистрати. Г-н Сарафов каза: Знаеш какво стана, няма какво да направя повече", продължи Гешев.

Член на Висшия съдебен съвет го е посъветвал да си подаде оставката. Получил е SMS от административен ръководител в Софийската апелативна прокуратура: Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам.

"Звъннах му да питам за какво съжалява, той каза: За становището. Накараха ме да пусна становище. Кой те накара: Сарафов. Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е, това ще тежи на тези хора, които са го направили. Търново ни казаха: Г-н Гешев, ние сме зад вас. Варна ми казаха: Обади се, но с колегите няма да участваме в долни поводи за преврат. В Бургас ми казаха: Разчитайте на нас, не сме предатели. От Пловдив: Казах на Сарафов да говори с апелативния прокурор. Реших да прекъсна служебната си командировка и снощи пристигнах на летището в София.

"Може би някой възприема, че аз съм прът в системата и трябва да бъдат отстранен, за да може да се краде и да живеем бедно. Снощи реших твърдо, че си заслужава в името на децата ми и внуците, защото този олигархичен модел трябва да приключи. Защото аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж. Някои други явно не са. Чух слух за оказване на натиск за събиране на подписи. Някои от подписалите се смятах за приятели. Случилото се много ясно онагледява държавата, в която живеем. Ясно е какъв е политическият боклук в НС, съдейки от изявленията на някои "политици". Много малко от тях, повечето жени, показаха чест и достойнство. Разби се опорката, че аз съм безконтролен и всевластен. Ясно е, че аз и прокуратурата си вършим работата в интерес на народа", подчерта Гешев.

Главният прокурор добави, че е получил стотици обаждания с молба да не се отказва. Гордея се с тази прокуратура, която функционира демократично, изтъкна Гешев.

"Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах. За мен от значение е само българските граждани да имат сигурност. Време е да бъде изметен политическият боклук, това е работа на българския народ. Прокуратурата ще продължи да работи по същия начин - да спазва закона и европейските ценности. Независимо какво ще ми коства в личен план. Прокуратурата ще продължи да бъде единна", настоя главният прокурор.

Гешев посочи още, че му се е обадил негов приятел, който му е съобщил, че му е поръчано до миналия петък да прекрати делото "Барселонагейт". Главният прокурор е наредил да се работи по закон и делото да продължи.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Евала на Гешев. Сега зависи дали ще си измие името или ще остане в историята като каскет. Сигнализирай за неуместен коментар