Гълъб Донев настоя за фокус върху главната прокуратура, а не върху Гешев

"Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността", каза служебният премиер

13.05.2023 | 15:43 Редактор: Михаела Димитрова

Решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да поиска оставката на обвинител номер едно продължава да е сред най-коментираните.

Служебният министър-председател Гълъб Донев е категоричен, че каквито и промени да се правят, те трябва да са фокусирани върху стабилността на институциите в държавата.

"Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността. Ако върнем малко по-назад лентата, ще си припомним, че през годините служебните правителства - и през 2021 г., и миналата година, и сега, внесохме законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор. Това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите", сподели служебният министър-председател.

Според него ролята за това е на Висшия съдебен съвет, но не пожела да коментира отстраняването на Гешев. "Друг е въпросът дали този Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, която трябва да бъде извървяна при смяната на главния прокурор, би могъл да излъчи следващия главен прокурор", коментира Донев.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че в рязката смяна на позицията на обвинителите по отношение на главния прокурор се усеща силен политически привкус.

"Както и да завърши тази процедура, е също така важно да не се забравя, че проблемът с институцията главен прокурор е системен и решението му трябва да е системно, т.е. законово. Затова аз очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия на парламента, където да се разгледа законът за отговорност и отчетност на главния прокурор", поясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

За да бъде освободен Гешев, са необходими 17 гласа на 25-членния Висш съдебен съвет.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR