fallback

Църквата официално получи храм "Св. Александър Невски"

На церемония в министерския съвет премиерът Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски".

08.10.2014 | 16:58 Автор: Кремена Кръстева

В присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и патриарх Неофит подписаха договор за ползване от държавата за срок от 25 години на Криптата под катедралния храм, която става музей на раннохристиянското изкуство. Премиерът Георги Близнашки връчи нотариалния акт на Негово Светейшество патриарх Неофит с особено гордост и заключи, че след ожесточени спорове в продължение на 25 години решението за собствеността на храма  вече е факт.

"Преди всичко с този акт държава и църква си подадоха ръка, и демонстрираха простия факт, че с добронамерен диалог всеки въпрос може да намери своето решение", коментира служебният премиер.

Президентът Росен Плевнелиев припомни, че храмът е граден от поколения и с дарения. и подчерта, че в годината в която се навършват 90 години от освещаването на Александър Невски.

"Приветствам всяко действие, което укрепва вярата на нашия народ. те са двигателят на напредъка и благоденствието на страната, те помагат за въздигането на държавността", каза президентът. Негово Светейшество патриарх Неофит заяви, че годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността  върху патриаршеската катедрала  за жалост сложиха своя отпечатък върху състоянието на храма, но след днешния паметен ден  вярвам с нашите общи усилия храмът отново ще заблести  в

слава.

fallback
Още от България
fallback