fallback

Започват вътрешнопартийните консултации в парламентарно представените формации

Какви са проблемите в политическите сили след вота и ще бъдат ли преодолени в името на успешна коалиция?

08.10.2014 | 13:32 Автор: Ирина Георгиева

Започват вътрешнопартийни преговори между политическите сили, които ще участват в 43-тото НС. След като от ГЕРБ обявиха, че в началото на другата седмица ще стартират разговори с всички партии за формиране на коалиция, сега на дневен ред е да се преодолеят вътрешните противоречия в потенциалните партньори на партията. 

Какви са проблемите в политическите сили след вота в неделя и ще бъдат ли преодолени в името на успешна коалиция?

Официално, ГЕРБ започват преговори с БСП още в понеделник, 13 октомври за съставяне на коалиция в следващия парламент. Още на 7 октомври стана ясно, че Бойко Борисов няма да участва в първия кръг от консултациите, а преговорите ще се водят от три дами – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

От страна на БСП първи сигнал за евентуално участие на социалистите в тези преговори даде Драгомир Стойнев. Той обяви, че ако левицата получи предложение, трябва да се отзове. Междувременно Янаки Стоилов обяви пред BTV, че ситуацията в БСП е критична и няма никакъв вариант партията да участва в коалиция с ГЕРБ.

Разногласия по темата има и в Реформаторския блок. На 8 октомври те се събират на първа официална среща, на която би трябвало да се реши ще се върви ли към коалиция с ГЕРБ. Източници от блока признаха, че вътрешни брожения и несъгласия наистина има и е много малко вероятно да се стигне до консенсус днес. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви в страницата си във Facebook, че няма да отиде на срещата днес, 8 октомври. Той обяснява отсъствието си от нея не с бойкот, а с желание да се изчака всички партии от блока да заемат ясни позиции и едва тогава да се върви към общо решение. 

Междувременно Петър Москов от ДСБ категорично заяви пред Нова телевизия, че нито един от членовете на РБ няма да подкрепи правителство на малцинството. ЗА коалиция с ГЕРБ обаче са лидерите на СДС и на ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева, както и председателят на Българска нова демокрация Борислав Великов. Така че интересните развития при реформаторите тепърва предстоят.

След изборните резултати, лидерът на ББЦ Николай Бареков значително смекчи тона - той обяви, че вече е склонен на разговори с Бойко Борисов и дори на коалиция с ГЕРБ, стига в нея да не влизат Атака и ДПС. Бареков промени и доскоро категоричното си мнение, че Бойко Борисов не трябва да е премиер, по-важно е да се стигне до преговори и решение.  

Изглежда една от малкото коалиции, която няма нужда от повече вътрешно изглаждане на позициите, е Патриотичния фронт. От там изразиха готовност за преговори, като поясниха, че единствената партия, с която не биха влезли в коалиция, е ДПС. 

Каква е последната информация за преференциалния вот, който пренарежда листите в някои партии в отделните градове? 

34% от гласоподавателите са дали преференциален вот на парламентарните избори тази година. Това пренареди голям брой листи.

Ето и по-интересните размествания:

Кандидат-депутатът от БСП Георги Кадиев получи над 18% от преференциалния вот в 23-ти МИР София, с което се придвижи от 9 на 2 място непосредствено след водача на листата Жельо Бойчев. 

Шампион в преференциалния вот стана Весела Лечева, която бе на последно 16-то място в листата на "БСП лява България" във Великотърновска област. 

В редиците на ГЕРБ също има размествания – 9 в листата на ГЕРБ Сливен Петко Борисов също ще измести 2 кандидат-депутат Галя Захариева, а в Плевен бившият футболист Дочко Дочев получи сериозна преференциална подкрепа и става 2 след бившата парламентарна шефка Цецка Цачева. 

Петият в листата на ДПС в Кърджали изпревари лидера на партията и водач на листата Лютви Местан по преференции. Това обаче не е достатъчно, за да го измести. 

Ексминистърът на социалната политика и кандидат-депутат от ГЕРБ във Враца Тотю Младенов пък бе изместен от третия в листата Красен Кръстев. 

fallback
Още от България
fallback