Радев връчва първия мандат на 15 май, видя риск при избори през лятото

По-притеснителното от случая с главния прокурор е, че има сигнали за корупция, които не са придвижени, смята държавният глава

09.05.2023 | 09:11 Редактор: Юлиан Христов

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на 15 май. Според държавния глава избори през август са "риск".

"Рискуваме бюджетът и много важните закони да не бъдат приети. Това означава да изгубим не просто пари, а да изгубим възможност за модернизация на страната", каза Радев журналисти. 

Според него риск има и в това, че избирателната активност ще спадне, а това означава ниска представителност в парламента.  

"Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели", критикува държавният глава. 

Според Радев партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната. "А изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет - това е безотговорно към хората и държавата", допълни президентът.  

Той смята, че в това поведение няма логика и обяснението е, че "интересите на държавата всъщност са подчинени на интересите на партиите". 

Президентът уточни, че идеята за експертен кабинет е свързана с носенето на политическата отговорност. Държавният глава подчерта, че политическите сили и парламентът трябва да започнат да работят експедитивно по приемането на бюджета и законите по Плана за възстановяване.

Президентът коментира и инцидента с главния прокурор Иван Гешев. "Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно да се установят извършителите и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор. Но има и нещо по-важно - че българите очакват прокуратурата да се заеме с реалната борба с престъпността", каза Радев и допълни, че има множество сигнали за корупция, но по тях няма движение. 

Вижте повече в репортажа.

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Връчи всички мандати на американския посланик, той е твой работодател/собственик! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
1
1 rate up comment rate down comment 0
фалшива демокрация
преди 1 година
Г-н Президент, до кога ще чакаме "демокрацията" да заработи? Кога ще връчвате мандата? Кога Парламентът ще започне работа и депутатите ще оправдаят големите си заплати? Ако не могат - разпускане и нови избори! Щом всички силно са си затворили очите и ушите и не искат никакви промени, така ще е! От избори на избори! И без това 70% от народът не е представен в този парламент! Сигнализирай за неуместен коментар