fallback

Плевнелиев: По време на прехода българското общество взе правилните решения по всяка от големите теми

Държавният глава, заедно с президента Петър Стоянов, обяви началото на инициативата „25 години свободна България”

07.10.2014 | 17:39 Автор: Мариета Иванова

По време на прехода българското общество взе правилните решения по всяка от големите теми и в най-големите изпитания пред страната. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, който заедно с президента Петър Стоянов обяви началото на инициативата „25 години свободна България”. Нейна основна цел е да се покаже истината за прехода.

Според президента Плевнелиев, от гледна точка на необратимостта на демократичните процеси в България, преходът е приключил.

От друга страна-преходът е реформа, а реформите продължават и трябва да си даваме сметка, че тепърва усилията за демократична европейска България трябва да продължат, каза още държавният глава.

„Ние избрахме мирният преход, а не гражданската война преди 25 години,“ заяви Плевнелиев. - „Ние избрахме МВФ, когато други харчеха за сметка на следващите поколения. Ние избрахме НАТО и ЕС, вместо да сме равноотделечени между Европа и Русия. До какво щеше да доведе това?“

„Сред всички източноевропейски страни ние попадаме в лапите на ловките манипулатори на историята, които представят прехода като причина за всичко лошо което се случва по света днес“, коментира на свой ред Петър Стоянов, президент на Република България в периода 1997 – 2002.

Инициативата „25 години свободна България” включва поредица от над 120 събития. Сред тях филмови прожекции, изложби и концерти.

На 11 и 12 ноември в София ще има международна конференция, на която ще се дискутира прехода.

На площад „Журналист” в столицата ще бъде открит паметник на Георги Марков.

 

fallback
Още от България
fallback