fallback

Могерини: За възобновяване на преговорите за „Южен поток“ са необходими политически условия

По думите й всички ключови инфраструктурни проекти в ЕС трябва да имат пълна и солидна юридическа база

07.10.2014 | 08:59 Автор: Мариета Иванова

Преговорите за газопровода Южен поток могат да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия за това, коментира пред евродепутати кандидатът за върховен представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини. По думите й всички ключови инфраструктурни проекти в ЕС трябва да имат пълна и солидна юридическа база. Могерини е категорична, че отношението на ЕС към Русия трябва да бъде дълбоко преосмислено.

Могерини изрази увереността, си че санкциите срещу Русия работят и постигат резултати. Евродепутатите посрещнаха отговорите й по отношение на отношенията с Русия с аплодисменти, но някои решиха да изчакат с оценките.

Естонският евродепутат Туне Келам от ЕНП заяви, че очаква да види как на практика Могерини ще спре Путин.

В отговор тя заяви: „Ние наложихме санкции. Дали те оказват ефект върху руската икономика? Да! Мисля че тя страда много от тях. Така, че ако въпросът е дали мерките, които взимаме дават резултат, отговорът е положителен. А дали влияят на политическите решения на Москва? Ами в момента това стои под въпрос. Ние трябва да продължим подкрепата си за Украйна и усилията на президента Порошенко за постигане на политически консенсус с Москва,“ коментира Могерини.

По време на 3-часовото изслушване пред евродепутатите Могерини очаквано получи много въпроси, свързани с това как могат да бъдат спрени доставките на оръжия за бойците на организацията Ислямска държава. Тя посочи, че Брюксел има отговорността и задължението да работи за изкореняване на терористичната заплаха, която се отнася до много държави от Общността.

 

fallback
Още от България
fallback