fallback

60% от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания

За последните 4 години членската маса на кардиолозите у нас нараснала с 40%

06.10.2014 | 15:18 Автор: Ирина Георгиева

Около 60% от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания, стана ясно на по време на 14-тия Национален кардиологичен конгрес, организиран от Дружеството на кардиолозите у нас. Над 1100 участници се включиха него, като 27 от лекторите бяха от чужбина.

За последните 4 години членската маса на кардиолозите у нас нараснала с 40%. Това обяви край Варна председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров. Той участва в 14-тия Национален кардиологичен конгрес, в който се включиха 1183 участници от страната и чужбина. Той подчерта, че 60% от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания, поради което, по думите му, трябва да продължи не само ефикасното лечение, но и превенцията им.

"Например смъртността от остър миокард и инфаркт в болнични условия е паднала почти четири пъти през последните 5 години. Благодарение на прилагането на модерните методи на лечение и една от основните цели на конгреса е именно тази - да запознава колегите с модерните методи на лечение." - заяви доц. Петров.

Доц. Петров коментира и идеята да се поставят дефибрилатори на обществени места. По думите му те могат да се ползват от всеки, който е обучен. “В страни като Германия и Япония например на всеки 25-30 души, работещи на едно място, има по един обучен, без той да е медицинско лице”, каза още доц. Петров.  

"Когато се действа бързо в рамките на минути с приложение на кардиовертер-дефибрилатор и външен сърдечен масаж има огромна вероятност в първите няколко минути циркулацията да бъде възстановена и съответният човек, който е претърпял инцидент да бъде спасен." - допълни доц. Петров.

В края на конгреса за мандат от 2 години поста си ще заеме и новият председател на Дружеството доц. Васил Велчев. 

 

fallback
Още от България
fallback