"Сова Харис": 20% от българите искат нови избори, други 20% подкрепят кабинет на ГЕРБ

11% заявяват, че са гласували през април, но на следващи извънредни избори няма да дадат своя вот

28.04.2023 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева

Политическата криза, в която се намира страната ни, води до все по-голямо разочарование сред избирателите. Доверието към държавните институции и политическите партии става все по-ниско. Най-популярните политически субекти гравитират около 20% одобрение от всички избиратели, а парламентът спада дори под 10%. 

Това показват данните от експресно телефонно проучване, представително за пълнолетното население на страната, проведено от "Сова Харис" по метода на стандартизираното телефонно интервю в периода 23-25 април 2023 г. сред 1010 български граждани. Изследването е по поръчка на dir.bg.

Около една трета от българските избиратели не могат да преценят кой е по-добрият вариант за развитие на страната ни. Натежават мненията, че е по-добре да се излъчи кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС (20%). Същият дял (19,6%) избиратели считат, че е по-добре да се проведат нови извънредни парламентарни избори. България да се управлява от кабинет, излъчен от третия мандат, предпочитат 17,0%, а 11,4% считат, че е по-добре правителство да бъде излъчено с втория мандат на ПП-ДБ. 

Според около една четвърт от избирателите, някои от министрите трябва да останат и в следващия кабинет. 29,8% от анкетираните считат, че служебното правителство се справя успешно. Негативните оценки преобладават – 41,6%. 

Най-висока оценка за работата си получава служебният министър-председател Гълъб Донев – 35,6% считат, че той се справя успешно. Висока подкрепа има и за министъра на младежта и спорта Весела Лечева (30,4%) и социалния министър Лазар Лазаров (30,0%).

Интересни са данните, които показват какви са промените в нагласите на избирателите, ако се стигне до провеждане на нови извънредни парламентарни избори. 11,8% ще гласуват за политическа сила, различна от тази, за която са гласували на 02.04.23. Други 11% заявяват, че са гласували през април т.г., но на следващи извънредни избори няма да гласуват. 5,8% не са гласували през април, но на следващите ще гласуват. 

Изводът е, че разочарованията са големи и могат да предизвикат значими размествания при още по-ниска избирателна активност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)