Дестинация: "Чужбина" за българските кандидат-студенти

Близо 3000 бъдещи родни висшисти разбраха къде и как могат да се обучават в университети в Европа

04.10.2014 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
Дестинация:

Всяка година хиляди кандидат-студенти от България заминават в чужбина с цел образование. В началото на новата академична година близо 3000 бъдещи родни висшисти разбраха къде и как могат да се обучават в университети в Европа.

Ежегодното специализирано изложение „Световно образование“ продължава и на 5 октомври в София, а до 9 октомври в Пловдив, Варна и Бургас. 

Рекорден брой чужди университети привличат родните кандидат-студенти – 65. От тях половината са британски, от топ 30 на Острова като Royal Holloway и King’s College в Лондон. Като възпитаник на втора английска гимназия в София Цвети избира дестинация Великобритания. Иска да следва Международни отношения,  ще кандидатства за стипендия, а ако се наложи ще работи и учи едновременно. Споделя, че ще й струва около 9000 паунда.

Майката на Цвети се надява след дипломирането дъщеря й да се върне в родната страна. 

"Тежко ще бъде!" - споделя Вили, майката на Цвети.

Именно престижният King’s Collegе е един от вариантите за Цвети. 

Репортерът на България Он Ер Христиания Червенкова попита Адам Бакстър от King’s College, дали са подготвени българските студенти.

"Да, те се готвят много здраво и упорито и когато лекциите в King започнат, те не само учат много, но и това им доставя удоволствие. Повече от 100 студенти от България учат при нас, надявам се да дойда и още." - допълни Бакстър.

Тази есен най-много са отпътувалите за Великобритания, за сметка на Холандия и Дания. Бъдещите бакалаври искат да учат компютърни технологии,  инженерни и политически науки, филмово производство и криминалистика. Единственият роден университет, който премери сили със световните конкуренти, се оказа Минно-геоложкият.