Мечка напада животни в родопско село, издадоха разрешение за отстрела ѝ

Хората се притеснени, виждали са я през деня в селото

24.04.2023 | 11:41 Редактор: Искра Ангелова
Мечка напада животни в родопско село, издадоха разрешение за отстрела ѝ

Издадено е разрешение за отстрел на проблемна мечка край село Могилица. Това каза инж. Анатолий Елев - директор на Горското стопанство в село Смилян.

"Разрешението се издава в рамките на една календарна година и важи до 30 декември. Условието е аз да издам разрешително на правоспособен ловец, когато има ново нападение, за да може да се отстреля мечката, която е проблемна и да не се случи така, че да се отстреля друга мечка. Така че сега чакаме да има нова щета над селскостопанско животно и да се предприемат следващите стъпки по отстрела в рамките на 7 дни. Служители на горското стопанство също ще помогнат, за да има успеваемост и да се отстреля точната мечка, която създава проблеми. При наличие на нова щета - ще реагираме веднага", поясни инж. Елев.

Той уточни, че от началото на годината досега са нападнати между 9 и 11 животни. 9 са на едно място, а другите две са в друго населено място, което е по-далече и там може и да е друга мечка, но не може да се каже на 100%.

"Има много мечки в района, но не всички са проблемни. Тези, които нападат домашни животни, са една-две. Заедно с РИОСВ - Смолян сме поставили две камери в районите, в които са извършени нападенията, но все още не са я заснели", допълни директорът на Горското стопанство в Смилян.

Девет телета са станали жертва на мечката в Черешово от началото на тази година. В Могилица близо до селото има една крава и поне 1-2 телета в село Буката, каза за "Фокус" и кметът на село Могилица, който отговаря и за съседните села, Милко Кисьов.

"Хората се притеснени, патили са и друг път от мечки са разтревожени. Хора са виждали мечката през деня в самото село", уточни Кисьов.

По думите му зимата е била мека и мечките може и да не са спали зимен сън. Заради липсата на храна през зимата те са нападали животни. Кметът на Могилица също е категоричен, че не е само една мечка в района и има доста от едрите животни.


5
2 rate up comment rate down comment 0
На балканджийте тънк
преди 1 година
Има нагли ловци там, нарочно реват че има проблем зада си издействат зелена светлина да убият Мечката. Кой знае какви са ги вършили срещу нея или срещу малките й, мечките помнят и хора и местности мн добре. Помним как застреляха избягалия Леопард който изплашен се опитваше да се върне, точно на връщането му към оградата да си влезе в огражденията го стреляха копелетата да не пропуснат "шанса" да стрелят по екзотично животинче. Леопарда беше и уплашен и объркан, просто искаше да асе прибере. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Лилия
преди 1 година
Наистина е по- добре да се упи и транспортира в резервата в Белица, или в някой зоопарк. Като и дават да яде, тя ще е спокойна. Просто е хищник и не имала какво да яде! Хората с какво сме по- различни, като сме гладни? Тези животни са били на някой, но тогава кои са на мечката? Това, което природата им подарява да се хранят, ние им го отнемаме!!!????? МИ що не вземете да избиете всички хищници на земята, че да нямате проблеми. Само да не се появят хищници, които не можем да убием, че тогав ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 5
felix_ch
преди 1 година
Мечката няма друг дом,хората са там на гости,Елев.Ама нали сте велики....горски убийци. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 3
Джоко
преди 1 година
Не вие срам,мечките с по големи права от човека.Не може ли една две мечки да пуснете в парламента. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 7
Кристина Борисова
преди 1 година
Не може да се залови и транспортира някъде,а трябва да се убие защото е по лесно? Сигнализирай за неуместен коментар