fallback

ГЕРБ: Или трябва да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в Еврозоната

"От всички изпълнени критерии, сега няма нито един изпълнен критерий", коментира Борисов

22.04.2023 | 11:56 Автор: Михаела Димитрова

Представители на ръководството на ГЕРБ-СДС дават брифинг за медиите в Централата на партията.

"Като част от екипите, които преговаряха по законодателната рамка, ние приехме, че ще работим по определени приоритети и това са над 30 закона. Да, имаме спор с "Продължаваме промяна - Демократична България" по няколко от законодателните техники, както и по логиката, но нямаме спор, че е нужно работещо Народно събрание, което да взема решения и да излъчи правителство", заяви Десислава Атанасова. 

"Отново нашите колеги от "Продължаваме промяна - Демократична България" се връщат към мантрата за корупцията и ГЕРБ-СДС да се разграничават от някакви модели: Моделът ГЕРБ е нула мигранти, предвидливост и стабилност. Другият модел - миграция, дългове, инфлация. Кой модел предпочитат българите?" Това попита Десислава Атанасова.  

"Заварихме огромна дупка в бюджета, а сега трябва заедно да търсим решение как да се справим", коментираха от ГЕРБ. 

"Прогнозите за икономическия растеж на служебното правителство са твърде оптимистични. Свиването на дефицита без да се пипат данъци може да става с не повече от 1% на година. През 2020 отговаряхме на всички критерии за еврозоната, днес не отговаряме на нито един. Или трябва да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в Еврозоната", каза Деница Сачева, цитирана от БГНЕС.

"За следващите 3 г. ще платим само за лихви колкото две магистрали „Хемус“ и колкото да ремонтираме всички училища в България. Проектобюджетът съдържа и скрити дефицити, разходите за растеж са ограничени", допълни Сачева.

"Дългът ще стане 70 млрд. до 2025 г.; 2,2 млрд. лева ще отидат за лихви в банките. Честното беше да имаме отговор от "Продължаваме промяна - Демократична България" с кого желаят и от кого очакват подкрепа, защото от всички означава, че нямат никакво намерение да го правят, защото всички са ДПС и БСП и ИТН, и "Възраждане" и ние", каза Борисов.

"След като не искат да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета. В деня, в който Радев излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз. От всички изпълнени критерии, сега няма нито един изпълнен критерий", коментира Борисов. 

Снимка: Скрийншот/Facebook -Бойко Борисов

fallback
Още от България
fallback