Проф. Димитър Йончев: Няма как да очакваме да работи система за контрол като има корупция

Има нещо много деградирало в отношение между хората, заради търсенето на бърза печалба, коментира експертът по сигурността

03.10.2014 | 10:33 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Димитър Йончев: Няма как да очакваме да работи система за контрол като има корупция

Няма как да очакваме да работи система за контрол като има корупция, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът по сигурността проф. Димитър Йончев. Той направи коментара във връзка с инцидента в завода „Миджур“ Горни Лом, при който загинаха 15 души. На въпрос на водещата Йоанна Николова каква според него в причината за взрива- Йончев посочи, че по всяка вероятност е човешка грешка.

„Причината сигурно е човешка грешка, но в резултат на много нарушения. Въпросът не е никога да не се допускат човешки грешки при такава опасна дейност, а да не са с такива тежки последиците. С годините наблюдаваме как зачестяват инцидентите при работата с опасни вещества. Това означава, че цялата система, която поддържа тази дейност-организация, контрол, изпълнение, дава пропуски, и то сериозни,“ коментира експертът.

Още по темата

„Ние привличаме вниманието към някакви безсмислени политически боричкания и в същото време върви  полузаконово или напълно незаконно обогатяване на хора, и останалите,  някак си, променят отношението си към труда, към отговорността, към другия човек,“ заяви Йончев.

Решението по думите на експерта е да има гражданска реакция на случващото се, което по думите му не е само в сектора на дейността с опасни вещества.

„Ето всички, които работят в този беден район, са били доволни да намерят малко работа, но няма никаква гражданска реакция относно нарушенията“, коментира Йончев. Според него отговорността конкретно за инцидента в Горни Лом трябва да се търси от собствениците, местната власт и Инспекцията по труда.

Йончев посочи, че при дейността с опасни вещества трябва да се има различни планове за реакция при извънредни ситуации – като земетресение, наводнение, пожар, човешка грешка и т.н. Наред с трябва да има и специализирана техника за достъп до тези места.

В случая с взрива в Горни Лом това не било приложено.

Вижте цялото интервю от видео файла.