fallback

Антоний Гълъбов: Предстои активна мобилизация на партиите в останалите два дни

Съставянето на кабинет с първия проучвателен мандат ще е трудно, смята политологът

02.10.2014 | 20:58 Автор: Мариета Иванова

Социологическите прогнози могат да се окажат неточни с оглед на това, че в оставащите 48 часа предстои активна мобилизация на различните партийни структури, коментира в предаването Денят On Air политологът Антоний Гълъбов. Той поясни, че много партии са близо до 3-процентната бариера и в оставащите два дни до предсрочния вот влияние върху решенията на избирателите може да окаже „играта с потенциалните коалиции”.

По думите му предизборната кампания е била „вяла и гузна”, а в последните дни и „агресивна”, „предимно заради прилива на пари” към различните партии. Политологът коментира още, че предизборната кампания е показала, че „партийната система е окончателна и твърда- и като кредит на доверие на избирателите, и като капацитет на партиите”.

Според него прогнозите за резултатите на БСП са надценени, най-вече заради факта, че това е партия, подкрепена от стотици хиляди избиратели . По думите му обаче, има вътрешно раздвижване на симпатизанти от БСП към АБВ и „Движение 21”.

Политологът обобщи, че прогнозите за малките партии са много нестабилни. Движение на симпатиите на избирателите има и от „Атака” към „Патриотичния фронт” и от БСП към „Атака”, коментира Гълъбов.

Експертът е на мнение, че първата седмица след вота  ще е много напрегната около създаването на правителство с използването на първия проучвателен мандат. Той изрази съмнение, че първият мандатоносител ще успее да състави кабинет с подкрепата на трета партия.

 

fallback
Още от България
fallback