fallback

Меркел призова Путин да използва влиянието си над проруските сепаратисти в Украйна

Канцлерът на Германия посочи, че сключеното на 5 септември примирие трябва да бъде спазвано стриктно

02.10.2014 | 17:48 Автор: Мариета Иванова

Германският канцлер Ангела Меркел призова президентът на Русия Владимир Путин да използва влиянието си над проруските сепаратисти в Украйна, за да бъде спряно насилието в източната част на страната. По думите на Меркел сключеното на 5 септември примирие трябва да бъде спазвано стриктно и е поискала по-ефективен мониторинг от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по руско-украинската граница.

В проведения по инициатива на германската страна разговор Путин и Меркел са се обявили за възможно най-скорошно оформяне и изпълняване на споразумение за украинския газов проблем.

Германският канцлер е изтъкнала, че въпросът трябва да бъде решен максимално скоро заради наближаването на отоплителния период и притесненията на местните жители на Донбас. Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога по време на предстоящата среща на върха на 16-17 октомври в Милано.

На фона на разговорите между Берлин и Москва обстановката в Източна Украйна продължава да е напрегната. Украинският Съвет за национална сигурност и отбрана обяви, че продължават сраженията между правителствените сили и проруските бойци за контрола над летището в Донецк.

По-рано днес- 2 октомври, агенция Reuters съобщи, че над аерогарата се издигат гъсти облаци дим и в района се чуват залпове от артилерийски огън.

Междувременно на провелия се днес инвестиционен форум в Москва руският президент Владимир Путин обяви, че чуждестранните инвестиции в Русия продължават да се увеличават, въпреки наложените от Запада санкции. Той изрази надежда, че насрочените за октомври парламентарни избори в Украйна ще допринесат за стабилността в страната.

„Ние сме заинтересовани да имаме като съсед надежден и придвидим партньор. Украйна не е непозната за нас страна. Казвал съм много пъти и искам да го подчертая, че въпреки трагедията, на която сме свидетели, украинският народ винаги е бил и ще бъде братски за нас. Ние сме свързани етнически, духовно, религиозно и исторически. Надявам се, че в бъдеще ние ще развием на тази основа нашите отношения“, заяви Путин.

Руският президент допълни, че в бъдеще страната планира да се включи активно в търговията с енергийни ресурси с Китай и други страни, като изрази надежда, че Русия ще бъде свободна и просперираща държава.

 

fallback
Още от България
fallback