ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново преговарят, но не за председател на НС

Коалициите обсъждат готовността да изработват и внасят общи законопроекти

18.04.2023 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

В първия работен ден след великденските празници продължава вторият кръг преговори в парламента между двете най-големи партийни коалиции. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъждат заявената готовност да изработват и внасят общи законопроекти. 

Разговорите са неформални. И двете страни отричат да се водят разговори за общо коалиционно управление. До този момент не са решили кой да застане начело на парламента.

"Разговорите между двете групи в частта правни екипи продължават. Моля за търпение, трябва ни още малко време, за да уточним важни детайли. Ако в днешния ден стигнем до съгласие, обществото ще бъде уведомено за резултата", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От ПП-ДБ настояват председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип.

"Искам да разберете, че има връзка между законодателната програма и идеята за ротацията на парламента. Там сме обсъдили председателите на парламента и на правната комисия да бъдат от различните политически формации. Така ще има съгласуване на това, което става в комисията с това, което става в парламента", обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Продължаваме с темите за Шенген, Еврозоната, правосъдната реформа, КПКОНПИ, разследването на главния прокурор. Разговорите продължават, видяхте, не стана за един ден", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Лена Бориславова.

Утре продължава първото заседание на НС. Най-важната задача е изборът на председател, който да е пръв сред равни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Боби
преди 1 година
"Лидера" Христо Иванов ли преговаря - умирам от смях Сигнализирай за неуместен коментар