Костадинов: Правителството веднага да спре вноса на украински зърно и слънчоглед

"Да се внася от Украйна не е решение на българската държава, а на Европейската комисия", каза лидерът на "Възраждане"

18.04.2023 | 11:59 Редактор: Михаела Димитрова
Костадинов: Правителството веднага да спре вноса на украински зърно и слънчоглед

От политическата организация "Възраждане" настояват служебното правителство незабавно да спре вноса на украинско зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция в България, информират от пресцентъра на партията. 

"От името на 358 000 българи, които избраха да живеят в свободна страна, "Възраждане" настоява България да запази останалия ѝ хранителен суверенитет.", каза лидерът Костадин Костадинов.

"Да се внася от Украйна не е решение на българската държава, а на Европейската комисия. Вносът на украинско зърно доубива българското производство и българските производители нямат пазар, за да реализират родната ни продукция. Всичко внасяно от Украйна не подлежи и на фитосанитарен контрол, отново по решение на нашите така наречени партньори от Европейския съюз", допълни той.

"Реално ние не знаем какво се внася, накъде се насочва, какво се произвежда от внесеното зърно и слънчоглед и дали това, което достига до крайния потребител, не е опасно за здравето му. Правителството на България, независимо дали е служебно или редовно, няма как да гарантира безопасността на храните, които достигат до трапезата на всеки един българин. А с доубиването на родното производство го лишава и от алтернатива да си набави качествена храна", коментира още Костадинов.

"Възраждане" настоява България веднага да започне да се държи като суверенна държава и правителството, в случая служебно, да забрани вноса на зърно, слънчоглед и другa  земеделска  продукция от Украйна, така както Полша и Унгария вече спряха този внос", категоричен е лидерът на партията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)