Няма оцелели при взрива в завода "Миджур"

13 мъже и 2 жени са загинали при инцидента

02.10.2014 | 13:56 Редактор: Мариета Иванова
Няма оцелели при взрива в завода

Няма оцелели при взрива на цеха в Горни Лом, заяви Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" след заседание на Кризисния щаб във връзка с инцидента.

„Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и да обхождаме периметъра с надеждата да намерим оцелели, смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме това и на близките“, допълни той.

Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

„Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов, цитиран от Dnes.bg.

Социалният министър Йордан Христосков коментира, че при тези обстоятелства  заводът едва ли ще продължи да работи.

Още по темата

„Все още не е моментът да се говори за социални права, но службите на министерството ще се погрижат за близките“, гарантира още той.

Седмици преди инцидента в завода за взривни вещества и обезвреждане на боеприпаси „Миджур“ в село Горни Лом Инспекцията по труда била установила драстични нарушения на правилата за безопасност на труда. Това съобщи от мястото на инцидента след заседанието на кризисния щаб репортерът на Bulgaria On Air Борислав Петров. От разпространената информация станало ясно, че най-сериозното нарушение било, че липсвали ясни инструкции за работата с боеприпаси.

Репортерът на Bulgaria On Air посочи още, че екип от четирима специалисти е влязъл със специализарана техника в отцепения район за оглед. 

Решението да се влезе преди 24-часовия законов срок е взето, след като се разгледани направените тази сутрин снимки от безпилотен самолет в района на взрива.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поел ръководството и координацията на разследването на взривовете в Горни Лом.
Работи се по установяване на причините за взрива. На мястото на инцидента са още вътрешният министър Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и  екип на БЧК със шестима медици.

Направеното по-рано през деня замерване на въздуха от Регионална инспекция по околната среда и водите в Монтана показало, че показателите са норма.

Здравният министър Мирослав Ненков заяви, че близките на загиналите са шокирани и подчерта, че екипи от психолози са ги били подготвили за новината. По думите му термо камерите са показали още през нощта, че няма оцелели.
„Ужас е било горе. Всичко се е случило изключително бързо, надяваме се, че те не са усетили какво се случва“, каза още той.