Множество нарушения след проверките на агнешкото месо и яйцата преди Великден, откриха от Агенцията по храните и Министерството на Земеделието.
Две предприятия за обработка на месо са затворени. Заради нарушения са съставени и 12 акта. Междувременно все по-трудно се оказва присъствието на агнешкото на великденската трапеза.
Все по-малко хора могат да си позволят традиционното агнешко за великденската трапеза, затова се набляга на традиционен продукт - яйцата. Павлина Иванова е една от многото пенсионери, които не получиха добавки за Великден, заради това ще спази традицията и ще боядиса само яйца.
"Взех си яйца, но месо няма да си взема. Нямам великденски добавки", коментира Иванова.
"Цените са добри, но не са за всеки. Хората нямат толкова пари да си позволяват", на мнение е друг пенсионер.
Според експерти цената на яйцата се определя и от технологията на отглеждане, но цените в България са нормални.
"През последните 20 години цените на яйцата са нормални. Те се определят от пазара. През последните два месеца останаха на постоянни нива и са едни от най-евтините в ЕС", смята председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.
Междувременно, Българската агенция по безопасност на храните представи резултати след проверки на качеството на месото и яйцата преди празниците.
"Извършените проверки са над 3000. Връчените предписания са 110. Актовете за установяване на административни нарушения са 12. Основните несъответствия са храни без идентификация, необявена страна на произход на мястото на предлагане на месо и изтекъл срок на годност", каза Галя Викьова от БАБХ.
От Министерството на земеделието ще предложат законови промени в етикирането при някои храни. Проверките продължават и по време на празниците.
Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.
Снимка: БГНЕС
преди 1 година