fallback

Радев отговори на Пендаровски: Разбирам болката му, поне 10 пъти съм го канил в България

По-рано президентът на РСМ заяви, че не е имал нито един конструктивен разговор с българския държавен глава

12.04.2023 | 13:35 Автор: Михаела Димитрова

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския президент Румен Радев.

В телевизионно интервю Пендаровски определи отварянето на български клубове в страната "като организирана провокация" от София и посочи, че "в историята на Европейския съюз не е имало такова блокиране, каквото София прилага към Скопие по пътя към членството в Европейския съюз".

"Поне 10 пъти съм канил Пендаровски да посети България в последните години. Дори на 1 октомври съм съдействал РСМ да получи финансова помощ от ЕС за електричество. Аз разбирам болката на президента на РСМ, че аз бях човекът, който преди 2 г. постави пред европейските институции проблема за правата на македонските българи", заяви президентът Румен Радев.

"Разбирам болката му, че аз бях човекът, който преди 2 години постави за първи път пред европейските ни колеги проблема за правата на българите и вписването на македонските българи в Конституцията да стане задължително условие за преговорите. И се надявам той да осъзнае, че това ще помогне на РСМ да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към модернизирането на страната. Вратите ми са отворени за него, да заповяда", каза още Радев. 

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от България
fallback