Има ли кой да ги чуе? Земеделци от цялата страна скочиха срещу украинския внос

Търпят огромни загуби, искат Европейската комисия да вземе мерки

07.04.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Земеделски производители от цялата страна блокираха движението при граничните пунктове "Кардам" и "Дунав мост" при Русе. Те отново настояха за корекция на вноса на зърно от Украйна. В недоволството се включиха земеделци от 12 области, като към тях се присъединиха и представители на други браншове – млекари, овощари, пчелари.

С блокади на движението с трактори, камиони и автомобили земеделските производители поискаха ограничаване на вноса на зърно от Украйна, заради който, по думите им, търпят огромни загуби. 

"Слънчогледът, когато беше 1200 лева цена на тон, тази цена удовлетворяваше нас като производители. При един нормален 200-килограмов добив на човек, това са около 100 лева от декар загуба. При пшеницата е същото. Сега е около 42-42 стотинки пшеницата. На нас ни трябват около 500-550 лева, за да си покрием разходите, които сме направили", заяви Стоян Александров - председател на Съюз на зърнопроизводителите - Ямбол. 

Този път протестът е насочен изцяло към Европейската комисия и е подкрепен от земеделците в Румъния. И вярват, че Европа ще чуе България.

"За първи път има разбирателство на няколко страни против действията и либерализацията на вноса на украинско зърно. Не можем ние повече да поемаме удара върху нас, върху производителите. Всички сме солидарни с Украйна, но нека и стара Европа си поеме своя дан", каза Костадин Костадинов - член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Освен да затворят движението при граничните пунктове, този път протестиращите запалиха пчеларски кошер, за да покажат как в момента изгаря българското пчеларство – бавно, но сигурно. Преди седмица стана ясно, че страната ни ще поиска от Брюксел корекция на безмитния внос от Украйна. Подобна промяна няма да е възможна преди началото на лятото. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС