Броени дни преди Великден - по традиция се провеждат засилени проверки по магазини и пазари за качеството на яйцата и месото. Освен агнешкото месо, Агенцията по храните проверява качеството на козунаците, зеленчуците и боите за яйца.
"В момента тече проверката. Тя има за цел да установи произхода на месото, здравната маркировка, начин на съхранение, документи и хигиена", каза Бистра Иванова от БАБХ.
В магазините в столицата се предлага предимно българско месо, което се предпочита от клиентите. А цената на агнешкото е скочила с около 2 лв. за килограм.
"Това е нормално да е българско. Всеки иска българското, защото знае, че е вкусно. С лев-два цената е по-нагоре. След инфлацията е нормално. Има по-малко клиенти, защото на хората им се струва скъпо", коментира продавач.
Тази година повече хора ще се лишат от агнешкото на празника заради по-високата цена. "Видя ми се много скъпо. Ние възрастните хора тази година ще вземем пилешко. Иначе предпочитаме българското. Да си е от нашата държава. Стига вече сме внасяли", казва Пенка.
Традиционните проверки ще продължат до 17 април, а ако има нередности, това може да доведе до затваряне на търговски обекти. За нелоялни търговци глобите са 1000 до 3000 лева.
Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.