Две седмици преди Великден: Вече купуваме по-скъпи яйца и ориз

Олиото поевтинява

02.04.2023 | 15:11 Редактор:
Две седмици преди Великден: Вече купуваме по-скъпи яйца и ориз
Две седмици преди Великден: Вече купуваме по-скъпи яйца и ориз

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица спада с 2,18 на сто до 2,383 пункта.

Нивото му се понижава трета поредна седмица. От 10 март ИТЦ е отстъпил с над 4 процента от 2,480 пункта.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поевтиняват с 15,3 на сто до 3,10 лева за килограм през последната седмица. Цената на оранжерийните краставици пада със 18,4 процента и те се купуват по 3,86 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 2,7 на сто до 4,50 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поскъпват с 12,6 процента и се продават по 1,34 лева за килограм, а морковите са с 10,4 процента по-висока цена и се търгуват по 1,38 лева за килограм. Зелето скача с 6,7 на сто и се купува по 0,96 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 2,8 на сто и се купуват по 1,40 лева за килограм. Лимоните поевтиняват с 3,8 на сто до 2,27 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 5,5 на сто и се търгуват по 1,72 лева за килограм. Бананите падат с 1,6 на сто и се продават по 3,02 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,1 на сто и се търгува по 11,26 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 2,9 на сто по-малко - по 17,82 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 2,5 на сто и се продава по 3,58 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 0,8 на сто и се търгува по 2,59 лева. Пилешкото месо прибавя 0,7 на сто до 6,06 лева за килограм. Захарта поскъпва с 0,4 на сто и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" понижава цената си с 1,5 на сто до 1,32 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 1,9 на сто и се купува по 3,18 лева за килограм. Яйцата (размер М) поскъпват с още 1 стотинка и се продават по 0,42 лева за брой на едро две седмици преди Великден.