Изложението "Европейско образование" 2014 консултира бъдещи студенти

27.09.2014 | 12:23 Редактор: Вяра Петрова
Изложението

Повече от 40 водещи западни университети и над 50 000 бакалавърски и магистърски програми в широк спектър от специалности представя изложението "Европейско образование" 2014 , което се организира за шести пореден път.

Бъдещи студенти и родителите им все по-отрано проучват възможностите за образование в чужбина, за да могат да се подготвят преди всичко финансово:

Има страни, в които българските студенти могат да учат безплатно като например Дания, Швеция, Шотландия. В Германия също е безплатно - има едни незначителни административни такси. В Холандия таксите са малко над 1900 eвро, а в Англия могат да получат заем, който да им помогне финансово  да не се безпокоят за плащането на таксите, обяснява Ели Тончева, управител на агенция за образование в чужбина.

Процедурите за кандидатстване и прием в избрания от тях университет е другото, което вълнува най-вече бъдещите студенти. Те обаче се консултират и за всичко останало, което има отношение към студентския живот в съответната страна, включително:

"Каква реализация могат да получат и доколко университетът помага за това след завършване на висшето образование, въпроси свързани с условията за настаняване и спорт", казва Тончева.

И ако допреди няколко години най-търсени са били специалностите в сферата на бизнеса, от 2-3 години насам тенденцията е друга:

Кандидат-студентите да избират по-различни специалности или ако са в сферата на бизнеса, то да бъде нещо свързано с управлението на събития, мениджмънт на спортни съоръжения, спортен мениджмънт, логистика, търсени са специалности като архитектура, психология, дизайн – графичен и мултимедиен, инженерни специалности и компютърни науки, обяснява Ели Тончева.

18-годишният Димитър избира образованието в чужбина, защото родното, по думите му, е твърде теоретично и няма практическа насоченост. Вече се е спрял и на специалност – международен бизнес мениджмънт:

Искам да се развивам в България, но да имам западно образование

Тепърва предстои Димитър да избере не само в коя страна ще продължи образованието си, но и какви ще са възможностите за финансиране.